Autentificare

Noutati

Victor Socaciu.

Victor Socaciu.

Artistul brasovean Victor Socaciu a decedat pe 27 decembrie la varsta de 68 de ani. Muzicianul era internat in spital de aproximativ o luna, medicii au depus eforturi mari pentru salvarea lui, insa artistul a murit cu cateva zile inainte de implinirea varstei de 69 de ani.

Muzician, cantaret, chitarist, compozitor, prezentator si realizator TV, politician si diplomat, Victor Socaciu avea probleme grave de sanatate. In trecut a suferit un transplant renal, in aprilie 2021 s-a infectat cu coronavirus si a fost in spital 3 saptamani in stare grava, deasemenea avea si diabet.

Victor Socaciu s-a nascut la Brasov pe 14 ianuarie 1953, dintr-o familie simpla. Asa cum reiese din biografia sa parintii lui erau oameni deschisi, ii cantau romante, iar el, chiar daca nu intelegea sensul lor, a fost asa de impresionat de cantecele respective ca se ascundea sub masa si plangea.

Iubirea fata de muzica folk a inceput in anul 1972 cand l-a auzit cantand la radio pe Mircea Florian.
Folkul romanesc a fost favoritul lui, a citit despre acest gen de muzica in revistele de specialitate. Dupa un timp a inceput sa scrie cantece proprii. Prima melodie se numea “Frizerul” si era dedicat directorului liceului, care tundea baietii care faceau cate o bocoana. Asa erau vremurile de atunci, asta era masura disciplinara pe care lua profesorul respectiv. Cu acest cantec a devenit cel mai popular elev din liceu, era considerat un erou care avea curajul sa se ia de directorul scolii.

A scrie cantece era o modalitate buna pentru a se desfasura, si folkul era un instrument perfect prin care se putea manifesta, atat fata de lucruri bune dar si fata de rele.
In timpul facultatii a scris multe cantece care erau cantate in mediul universitar din Brasov. Inainte de Cenaclul Flacara, la Brasov s-a infiintat Cenaclul Dacia-Felix unde Victor Socaciu a cantat cu mult drag si pasiune.

Cantaretul brasovean a fost sportiv de performanta in tinerete si a fost interesat de sport toata viata lui. A jucat fotbal si sah la nivel inalt, fiind legitimat la cluburile de profil din Brasov.

A evoluat cu succes la echipa de fotbal Steagu Rosu Brasov, ulterior a fost un apropiat al clubului Rapid unde a contribuit la scrierea celebrului imn al echipei bucurestene.
Dupa cum insusi Victor Socaciu a relatat, a fost la un pas sa ajunga la echipa nationala de fotbal. Alaturi de mai mult tineri din tara si el a fost chemat la o selectie, insa exact pe postul lui era un baiat extrem de talentat din Targu Mures. Acel baiat a fost ales in echipa nationala, care era nimeni altul decat marele Laszlo Boloni.
“Asa a fost sa fie!” – spunea Victor Socaciu referitor la acel moment din viata lui.

www.iLoveBrasov.ro

Foto: Attila Szabo

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *