Autentificare

Noutati

Virgina. Padure Virgina.

Virgina. Padure Virgina.

Padurea virgina de fag si brad de la Sinca este adapostit de valea paraului Strambisoara. Valoarea ei este recunoscut si de UNESCO prin includerea sa pe lista patrimoniului natural a lumii, alaturi de alte sapte zone din Romania cu paduri virgine si cvasivirgine.

In Europa sunt foarte putine paduri in care nu a intervenit omul. Chiar daca in Romania sunt cele mai multe paduri virgine si aici s-a degradat situatia foarte mult, avand in vedere ca in anii nouzeci aveam aproximativ 250000 de hectare de paduri virgine, iar in zilele noastre au ramas doar putin peste 62000 de hectare.

Din anul 2016 exista Catalogul Padurilor Virgine si Cvasivirgine unde se inscriu padurile identificate pentru a beneficia de protectie suplimentara fata de exploatari.

Multi specialisti isi pun umarul pentru salvarea acestor paduri, insa este nevoie de fonduri materiale si sprijinul politicului.

Propark este o fundatie mica, cu cativa entuziasti, creat special pentru arii protejate, care lucreaza pentru a salva aceste paduri, a mentine intacte, a tine departe drujbele braconierilor.
Totodata, aceste oaze naturale trebuie promovate si aduse in centrul atentiei, informatia trebuie sa ajunga la cat mai multa lume, in special tineri, care apoi sa viziteze aceste locuri, sa cunoasca procesele naturale care se petrec acolo, sa invete despre padurile virgine si sa respecte maretia lor.

Datorita unei finantari din partea NABU si Fundatia VGP, in Padurea Sinca puteti avea parte de o experienta unica, si anume parcurgerea unui traseu in padurea virgina, avand 3 km lungime si 6 puncte de oprire in care poti afla fapte interesante despre padurile virgine, cum ar fi rolul ciupercilor si insectelor sau procesul de regenerare a naturii.
De multe ori oamenii numesc aceste procese calamitati naturale dar ele sunt normale si este important sa aiba loc.

Traseul din Sinca poarta denumirea de “Lumea fascinanta a padurilor virgine”. Padurea aflata pe Valea Strambisoarei adaposteste cel mai inalt brad din Europa.
Vizitatorii se pot bucura de diversitatea de arbori grandiosi sau pomi mai mici care cresc in umbra celor mari.
Puteti sa va bucurati de formele interesante ale pomilor morti pe picior, culorile vii a lichenilor si ciupercilor, a sunetelor sau linistii padurii neatinse de activitatea omului.

www.iLoveBrasov.ro

Foto: Attila Szabo

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *