Autentificare

Noutati

Junii Brasovului

Junii Brasovului

Reprezentantii municipiului Brasov au inceput sa faca demersuri pentru restaurarea a sase troite si cruci ale Junilor Brasovului, in afara de cea aflata pe strada Curcanilor, care este cunoscuta sub denumirea „Crucea de la Stim“. Primarul Allen Coliban s-a intalnit din nou cu reprezentantii junilor, special pentru a vedea care sunt troitele si crucile ce trebuie restaurate. Din cele 17 troite si cruci pe care junii le-au propus pentru inceput, doar 7 au nevoie urgenta de lucrari de restaurare. In procesul de selectie, s-a tinut cont de faptul ca acestea au un rol decisiv in obiceiurile junilor.
Pentru junii Brasovului troitele ocupa un loc deosebit de important, deoarece in lipsa acestora nu s-ar putea pastra vie traditia impresionanta a brasovenilor. In acest sens, se iau toate masurile necesare pentru amenajarea locurilor in care se desfasoara aceste activitati dar si pentru reabilitarea troitelor. Junii Brasovului au solicitat ajutorul Municipalitatii pentru a restaura 7 troite de importanta maxima  Acestea sunt absolut necesare pentru a duce mai departe traditia orasului. Ingrijirea troitelor face parte din responsabilitatea junilor Brasovului insa acestia au nevoie de sprijin atunci cand este nevoie de lucrari de reabilitare.
17 troite si cruci se afla in patrimoniul municipalitatii, adica pe domeniul public ceea ce inseamna ca se pot face interventii asupra lor insa pentru cele care se afla pe proprietati private, nu se poate interveni. Toate cele 17 troite si cruci vor fi supuse unui proces de reabilitare, atata timp cat situatia lor juridica permite acest lucru. Pentru inceput, se va face o inspectie amanuntita pentru a se constata cat de degradate sunt. In urma acestei operatiuni, se va elabora proiectul tehnic si se vor demara lucrarile de restaurare.
Intalnirea dintre primarul Brasovului si juni a avut drept scop analiza problema troitelor din Schei. Unele troite nu au fost inca intabulate, iar cu aceasta ocazie se va rezolva si situatia juridica.
Cele 7 troite care vor fi restaurate sunt : Crucea de la Stim – de pe strada Curcanilor, Crucea Capitanului Ilie Birt – din Piata Unirii, Crucea Dreptatii, Crucea de la Variste, Crucea de la Sargu, Crucea Musicoiului si Crucea Junilor Albiori. Toate aceste monumente istorice joaca un rol extrem de improtant in ceea ce priveste traditia Brasovului si fac parte din spiritul Scheilor Brasovului.
Odata cu inceputul anului Primaria a decis sa aloce fonduri pentru restaurarea troitei închise de pe strada Curcanilor – Pajistei, care era foarte degradata, Aceasta decizie a venit ca urmare a unei sesizari facute pe retelele de socializare, in lipsa unei solicitari oficiale catre Primarie.

www.iLoveBrasov.ro

Foto: Attila Szabo

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *