Autentificare

Noutati

Rulment Park

Rulment Park

S-a lansat licitatia cu privire la documentatia celui mai mare parc din Brasov, si anume Parcul Rulmentul.
In cadrul acestui parc vor exista numeroase centre de interes national, cum ar fi Muzeul Tehnic, un Centru Expozitional si locuri de joaca pentru copii. Chiar daca Brasovul este un loc plin de natura, nici un parc din Brasov nu se ridica la standardele europene. Primarul acestui oras face eforturi considerabile pentru a-si pune toate planurile in actiune cu scopul de a face din Brasov, Capitala Verde a Romaniei.
Aceasta documentatie sustine procesul de reconversie urbana a 32 de hectare in zona fostei platforme industriale Rulmentul.
S-a publicat anuntul de licitatie privind documentatia tehnico-economica ce vizeaza proiectul care poarta numele de Reconversie zone abandonate in zone verzi – Zona Industriala Rulmentul. Finantarea se face din bani europeni si este asigurata prin Programul Operational Asistenta Tehnica 2014-2020. Reprezentantii Uniunii Europene ofera un real sprijin autoritatilor din Brasov prin intermediul acestei finantari nerambursabile.
Proiectul vizeaza reconversia urbana a unei suprafete de teren de 32 de hectare pentru a o transforma in cel mai mare parc de agrement din Brasov. Data de 17 februarie este ultima zi pentru depunerea ofertelor iar valoarea estimativa a achizitiilor se ridica in jurul cifrei de 1,7 milioane de lei.
Amenajarea acestui parc se va face in diverse etape si va incepe bineinteles prin a pregati terenul propriu zis. Toate cladirile degradate vor fi demolate iar urmatorul pas consta in salubrizarea terenului si defrisarea vegetatiei, care nu poate face parte din estetica parcului. In acest fel, vor ramane doar zonele verzi care pot fi valorificate. Apoi vor avea loc lucrari de decopertare, curatare, nivelare, terasare si remodelare teren, dupa care urmeaza lucrarile de drenaj si desecari.
Vor urma planurile de consolidare si reabilitate a cladirilor ce prezinta o valoare arhitecturala si carora pot fi atribuite diverse functionalitati. Prin urmare, va avea loc consolidarea si reabilitarea unei cladiri de 2210 mp care va fi transformata intr-un Muzeu Tehnic. O alta cladire cu suprafata de 2321 mp va fi consolidata si reabilitata pentru a fi transformata intr-un centru expozitional. Urmatoarea etapa consta in consolidarea si reabilitarea unei cladiri de 2519 mp care va fi un studio unde se vor realiza filme in curand. Apoi urmeaza amenajarea spatiilor verzi si de recreere destinate atat celor mici cat si celor mari.
Un pas important consta in amenajarea fantanii bazinului de apa si realizarea sistemului de irigatie. In urmatoarea etapa are loc gazonarea si plantarea arborilor, arbustilor si florilor, care rezista pentru mult timp si au un aspect estetic deosebit de placut.
In cele din urma, va avea loc amenajarea locurilor de joaca, delimitarea aleelor si amenajarea podetelor, precum si realizarea sistemului de iluminat al parcului. In final, se va face imprejmuirea parcului cu un gard frumos finisat pentru a delimita suprafata acestuia.
Prin urmare, va fi reabilitat un teren de 325.444 metri patrati din care Brasovul detine 178.512 metri patrati iar Statul Roman detine suprafata de 146.932m2, ce este administrata de catre reprezentantii Primariei.
In ceea ce priveste contractul semnat pentru realizarea documentatiei tehnico-economice, toate detaliile au fost bine puse la punct.
Valoarea estimativa a proiectului cu denumirea ,,Achizitie de servicii de realizare a documentatiei tehnico-economica pentru Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona Industrială Rulmentul” este de 1.658.564,98 fara TVA. Ofertele pot fi depuse pana la data de 17.02.2021, ora 15.
Durata contractului este de 72 de luni. In aceasta perioada este inclusa si asistenta tehnica oferita in perioada realizarii lucrarilor de amenajare, precum si intocmirea documentatiei tehnice.
Finantarea de la Uniunea Europeana este in proportie de 98% iar finantarea de la bugetul local este de doar 2%. In toate aceste proiecte derulate s-a pus mare accent pe cel mai bun raport calitate-pret. Prin urmare, cel mai mare procent si anume de 40% este atribuit propunerii financiare, pe cand propunerea tehnica primeste procentul de 30% iar experienta personalului cheie conteaza tot in proportie de 30%. In ceea ce priveste tema de proiectare, pentru inceput se va elabora Planul Urbanistic Zonal, In cadrul acestei etape, se va elabora o serie de studii cum ar fi : un studiu cu privire la infrastructura tehnico-edilitara, un studiu cu privire la organizarea circulatiei si impactul traficului in acea zona, un studiu cu privire la protectia si amenajarea peisajului si un studiu sociologic. Studiul infrastructurii va cuprinde analizarea eficientei si performantei infrastructurii precum si propuneri de dezvoltare a zonei cu extinderi, redimensionari si alte resurse.
In prima faza se asteapta aprobarea PUZ-ului iar apoi se recurge la elaborarea tuturor documentatiilor necesare pentru demararea lucrarilor. In plus, proiectantul este responsabil si de asigurarea asistentei tehnice in aceasta perioada, In final, proiectantul va trebui sa elaboreze cartea constructiei, in care sa fie relevate toate aceste aspecte. Pe baza temei de proiectare se va elabora expertiza tehnica, studiul de fezabilitate, studiul geotehnic, studiul topografic, studiul hidrologic, studiile energetice, studiul peisagistic, studiul de impact asupra mediului, studiul de vegetatie precum si documentatia de punere in siguranta a constructiilor, documentatiile de obtinere a avizelor de urbanism. In plus, mai este nevoie si de o analiza cost-beneficiu, documentatii tehnice cu privire la demolarea cladirilor, proiectul pentru obtinerea Autorizatiei de Construire, proiectul tehnic de executie şi detaliile de executie pentru demolare dar si pentru executia lucrarilor.
Ultimul pas preliminar inainte de a se face receptia cladirii, consta in intocmirea Proiectului tehnic de executie si devizul general. Ambele trebuie actualizate la data terminarii lucrarilor.

www.iLoveBrasov.ro

Foto: Attila Szabo

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *