Autentificare

Noutati

Brasov – Sibiu – Bistrita

Brasov – Sibiu – Bistrita

Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, protejeaza si promoveaza 3 destinatii de turism si zonele din imprejurimi.  Este vorba despre Brasov, Sibiu si Bistrita, o ruta culturala care se bucura de admiratia tuturor turistilor. Acestea poarta denumirea de Portile Transilvaniei. In spatele acestui nume se afla o pura realitate istorica. Cele 3 orase situate in aproprierea trecatorilor catre Tarile Romane si Imperiul Otoman se bucura de anumite avantaje social-economice. Acestea au fost influentate in mod evident de cultura si civilizatia occidentala. Aceste orase au constituit drept porti de intrare a marfurilor, cunostintelor dar si persoanelor, astfel ca pe aici se facea trecerea celor care doreau sa ajunga in Transilvania sau in zona Europei Centrale. Acest patrimoniu cultural si material construit in cele trei orase are foarte multe lucruri in comun, si anume: cetati medievale, biserici fortificate sasesti, sate romanesti, monumente ecleziastice ortodoxe, dar si peisaje montane si rurale fara egal, statiuni de schi si costume populare care confera un caracter multicultural acestor zone.   Dintre cele mai importante obiective turistice cu rezonanta culturala, istorica si legendara fac parte Piata Sfatului, Biserica Neagra,  Biserica Romano-Catolica Sf. Petru si Pavel sau Bastionul Tesatorilor din Brasov, Muzeul ASTRA, Biserica Evangelica, Turnul Sfatului ori Muzeul Brukenthal din Sibiu, dar şi Biserica Cuvioasa Paraschiva, Mausoleul Andrei Saguna si Casa Emil Cioran din Rasinari sau Centrul Istoric, Biserica Evanghelica si Casa Argintarului din Bistrita.
Agentiile de turism nationale si internationale au luat decizia de a conferi un plus de valoare acestor obiective dar si altora, care au stat in umbra pana acum. In acest sens, se vor oferi pachete de calatorie in care vor fi integrate si aceste obiective turistice.
Muzeul de Etnografie Braşov, alaturi de Primaria Comunei Rasinari din judetul Sibiu si Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara Turism in Bistrita-Nasaud a transmis toata documentatia necesara cu scopul de a obtine recunoasterea Ministerului Economiei. Energiei si a Mediului de Afaceri.
Cei care au dobandit un grad inalt de experienta la nivel institutional in calitate de membru al Acordului Partial Extins, cu privire la rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei observa in ce masura se pune accentul pe acest patrimoniu de cultura.
Natura materiala a acestui patrimoniu este esentiala pentru generatiile care o sa vina. Doar in acest context se poate valorifica economia durabila.  
Dupa ce a fost depusa documentatia necesara in acest sens la Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, raspunsul cu privire la recunoasterea drept Ruta Cultural Turistica locala, regionala si nationala  se va primi in decurs de o luna. Cei care se afla la conducere sunt in masura sa decida acest lucru si sa acorde semnificatia bine meritata acestei rute turistice. Conform procedurii, fiecare ruta turistica la nivel national trebuie sa include obiective turistice din cel putin 3 judete, pe cand cele regionale trebuie sa contina obiective din cel putin 2 orase.
Pana in prezent, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri au recunoscut ca fiind valide 52 de Rute Cultural Turistice, de la noi din tara.  

www.iLoveBrasov.ro

Foto: Attila Szabo

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *