Autentificare

Noutati

Aeroport Brasov

Aeroport Brasov

Proiectul aeroportului Brasov-Ghimbav a fost finantat cu suma de 120 milioane de euro. O parte din aceasta suma a fost asigurata de catre Consiliul Judetean Brasov iar o parte a provenit de la bugetul de stat. Se preconiseaza faptul ca acest aeroport va putea fi folosit incepand cu luna septembrie anul viitor. Prin urmare, in toamna anului 2021 va avea loc o premiera de renume avand in vedere ca acesta este primul aeroport ce a fost construit de la zero la noi in tara, in ultimii 30 de ani.  
In prezent, este finalizata cladirea unde va fi terminalul de pasageri si se lucreaza la compartimentari, instalatii si echipamente. Directorul Directiei Implementare Aeroport este foarte multumit de aceast proiect si de modul in care s-au derulat lucrarile si priveste cu optimism momentul in care acest aeroport va fi dat in folosinta.  
Inca din luna mai 2014 este finalizata pista iar in luna ianuarie a acestui an a fost finalizat balizajul de pe pista si sistematizarea zonelor de siguranta. In martie 2021 s-au facut marcajele la pista si a inceput certificarea infrastructurii. Pe suprafata pistei au fost incastrate lampi de iluminat ceea ce inseamna ca procedura de curatare a acesteia nu se va face folosind masini cu lame normale. In acest scop, vor fi intrebuintate masini speciale ce sunt prevazute cu lama, perie si suflanta. Calea de rulare se evidentiaza prin sisteme de ultima generatie in ceea ce priveste modul de preluare a apei si de topire a zapezii. Acesta este un aspect deosebit d important deoarece faciliteaza o aterizarea sigura si fara probleme, indiferent de conditiile meteo.
Pista de aterizare este lunga de 2820 metri, are o latime de 45 de metri iar acostamentele au o inaltime de 7,5 metri. Pe aceasta pista poate ateriza aproape toate tipurile de avioane, mai putin A380, deoarece acest model necesita un terminal special si o pista ceva mai lunga In imediata apropiere a aeroportului se va afla autostrada A3, care in prezent se afla in lucru.
In cadrul aeroportului Brasov-Ghimbav vor lucra aproape 80 de oameni, care se vor ocupa de buna functionare a acestuia. Programul de lucru va incepe dimineata la ora 7 si se va finaliza seara la ora 19.  
Acest aeroport a fost proiectat din dorinta de a oferi pasagerilor posibilitatea de a zbura in cele mai bune conditii pe rute cat mai diverse. In aeroportul Brasov-Ghimbav poate avea loc un flux de maxim un million de pasageri pe an. Aici capacitatea maxima va fi de 3 avioane cu un numar estimativ de 180 de pasageri in fiecare avion. Terminalul va avea 3 niveluri, subsol, parter si etaj si va avea o arie de 12.031 mp.   Acest aeroport asigura servicii pentru 720 de pasageri in orele de varf. Jumatate din acest numar se refera la cei care sosesc si jumatate la cei care decoleaza din aeroport.
In parcare, vor fi 180 de locuri dar exista posibilitatea de extindere dupa ce aeroportul va fi dat in functionare.  
Regia Autonoma de Transport din Brasov doresc sa deschida o linie de transport care sa faciliteze legatura celor care vor sa ajunga din oras la aeroport. De asemenea, se preconizeaza ca se va deschide un segment de cale ferata care se va intinde pe o suprafata de 600 de metri pana in zona terminalului. Acest aeroport care se va deschide in curand in Brasov va avea un balizaj cu LED si va fi o premiera pentru Romania.
O alta noutate consta aici va fi prezent si un turn de control virtual, ceea ce reprezinta un real avantaj in ceea ce priveste controlul zborurilor, camerele de luat vederi sunt pozitionate la inaltime si asigura un grad inalt de control.  
In ceea ce privesc destinatiile de zbor, inca nu s-au decis exact rutele dar conducerea se afla in tratative cu diverse companii aeriene cum ar fi: Lufthansa, El Al, Blue Air, Wizz Air si LOT. Nu s-a luat inca nici o decizie cu privire la destinatiile punctuale, dar se pare ca cel mai des vizitate orase sunt: Londra, Munchen, Roma si Viena.
Orasul Brasov se mandreste cu acest aeroport ce va asigura zborul spre aproximativ 20 de destinatii. Pentru inceput se va incepe cu doar 3 iar pe parcurs vor mai fi adaugate si alte rute. In acest context se asteapta ca un numar mare de pasageri sa treaca pragul aeroportului din Brasov pentru a se bucura din plin de conditiile moderne si de toate facilitatile puse la dispozitie.

www.iLoveBrasov.ro

Foto: Attila Szabo

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *